Hvad er vagusnerven?
Vagusnerven (også kaldet den tiende kranienerve eller “den vandrende nerve”) er den længste af de 12 kranienerver og løber fra hjernestammen ned gennem halsen og videre til bryst- og bughulen.
Undervejs forgrener den sig til en lang række organer, herunder hjerte, lunger, lever, milt, mave, tarme og nyrer, og den er en central del af det autonome nervesystem, som styrer kroppens ubevidste funktioner som hjerterytme, blodtryk og vejrtrækning. Vagusnerven hjælper altså med at kontrollere mange af de vitale processer der foregår i din krop, bl.a. puls, blodtryk, vejrtrækning, fordøjelse og endda din taleevne.
Navnet “vagus” betyder “vandrende” på latin, hvilket er passende for denne nerve, da den “vandrer” vidt omkring i kroppen for at forbinde hjernen med organerne.
En lettere måde at forstå vagusnervens rolle på, er at se på vores to “gear” i det autonome nervesystem:
Det ene gear, det sympatiske nervesystem, som er vores “kæmp eller flygt”-respons under stress, der fungerer som en ”speeder”. Det andet gear, er det parasympatiske nervesystem, som er vores “hvile og fordøje”-tilstand, som aktiveres når faren er ovre, og fungerer som en ”bremse”. Det er dit helt eget ”ro-system”.
I den forbindelse er vagusnerven den primære parasympatiske nerve. Den bremser hjertets hastighed, sænker blodtrykket og stimulerer fordøjelsen. Det hjælper kroppen med at falde til ro igen efter en stresset situation.
Med andre ord bidrager vagusnerven til at fortælle kroppen, at den nu kan slappe af og genoprette indre balance (homeostase) efter fysiske eller psykiske udfordringer.
Vagusnervens indflydelse på krop og sind
En sund og velstimuleret vagusnerve (kaldes høj vagustone) er forbundet med en række gavnlige effekter for både kroppen og sindet.
Her er nogle af de vigtigste måder, vagusnerven påvirker vores helbred på:
1. Reducerer stress og fremmer afslapning
Aktivering af vagusnerven udløser det parasympatiske “hvilemodus”, bremsen som sænker puls og blodtryk og hjælper kroppen med at slappe af efter stress. En høj vagusaktivitet gør det lettere at komme sig oven på stress og dæmper symptomer på angst, mens lav vagustone omvendt er forbundet med større stress-reaktivitet.
På dansk kan ”vagustone” lyde lige modsat, hvor jeg hellere ser vagusnerven i god form som en nerve der er levende, med god ”ledningsforbindelse” og med fri plads til at folde sig ud.
2. Forbedrer fordøjelsen
Vagusnerven er afgørende for en normal fordøjelse, da den forbinder hjernen med bl.a. tarmen (den såkaldte gut-brain-axis).
Den styrer frigivelsen af fordøjelsesenzymer, blodflow, mavesyre og galde samt tarmens bevægelser, der transporterer maden gennem systemet. Når vagusnerven fungerer optimalt, fremmer den næringsoptagelse og en sund tarmfunktion; omvendt kan nedsat vagusfunktion bidrage til fordøjelsesproblemer som f.eks. langsom mavetømning eller irritabel tyktarm.
3. Dæmper inflammation
Vagusnerven spiller en vigtig rolle i at regulere immunforsvaret og dæmpe kronisk inflammation.
Den kan bremse produktionen af pro-inflammatoriske cytokiner (inflammations-signalstoffer) og dermed forhindre overdreven inflammation i kroppen. Denne “anti-inflammatoriske refleks” betyder, at en aktiv vagusnerve potentielt beskytter mod en række inflammationsrelaterede sygdomme og hjælper kroppen med at bekæmpe infektioner og hele skader.
Omvendt har forskning knyttet lav vagustone til øget risiko for inflammation, sandsynligvis fordi ubalance mellem det parasympatiske og sympatiske system kan medføre vedvarende stresspåvirkninger i kroppen, som igangsættter en form for alarmtilstand for dine celler.
4. Styrker mental sundhed
Har du en høj vagustone har du oftest mere mental styrke og mindre angst, fordi en god forbindelse til vagusnerven fremmer afslapning og mindsker kroppens stressreaktioner.
Omvendt har forskning knyttet lav vagustone til øget risiko for depression. Sandsynligvis fordi ubalance mellem det parasympatiske og sympatiske system kan medføre vedvarende stresspåvirkninger i kroppen, som igen kan medføre ubalance i din mentale og fysiske sundhed.
5. Bidrager til generelt velvære
Fordi vagusnerven påvirker så mange af kroppens systemer, er den tæt knyttet til vores generelle sundhedstilstand. At have en velfungerende vagusnerve (f.eks. via høj hjerterytmevariabilitet, HRV) hænger sammen med bedre fysisk og mental balance og et større generelt velbefindende.
Stimulerer man vagusnerven regelmæssigt, kan det derfor gavne alt fra immunsystem og kredsløb til humør og energiniveau i din dagligdag.
Som det fremgår, kan en aktiv vagusnerve hjælpe kroppen med alt fra at håndtere stress til at fordøje mad og dæmpe uhensigtsmæssige betændelsestilstande.
Spørgsmålet er nu, hvordan stimulerer og aktiverer vi selv vagusnerven?
Hvordan stimulerer vi vagusnerven?
Heldigvis viser forskning, at man gennem en række naturlige teknikker og livsstilsvaner kan forbedre vagusnervens funktion. Nedenfor gennemgår jeg nogle af de mest effektive vagus-øvelser, herunder åndedrætsteknikker, kuldeeksponering, sang, meditation og yoga, som alle kan være med til at aktivere vagusnerven og dermed engagere dit ro-system. Din bremse. Og hermed gavne dit helbred og din adfærd.
Åndedrætsteknikker
En af de letteste måder at stimulere vagusnerven på er gennem bevidst, dyb vejrtrækning.
Når du trækker vejret langsomt, tre-dimensionelt og helt mod maven, hvor du engagerer din åndedrætsmuskel (diaphragma/mellemgulvet), sender det med det samme signal til kroppen om at geare ned.
Den dybe, rytmiske tre-dimensionelle vejrtrækning aktiverer vagusnerven og udløser en ro-respons i kroppen: Pulsen falder, blodtrykket sænkes, åndedrætsfrekvensen sænkes, og du vil mærke en større afslapning for hvert åndedrag.
Prøv disse to åndedrætsøvelser af og mærk, om de fungerer for dig:
[[start-element]]
Øvelse 1
- Forberedelse
- Find et roligt sted, enten indendørs eller udendørs.
- Stil dig eller sæt dig behageligt, så du kan fornemme omgivelserne omkring dig.
- Visualisering
- Kig rundt og find to punkter i rummet eller i naturen. Det kan være to træstammer, et vindue og en væg eller bare to elementer i din nærhed.
- Forestil dig, at du “bevæger” dig langsomt op ad det første punkt (f.eks. en træstamme), mens du ånder ind.
- Når du ånder ud, forestil dig at du bevæger dig ned ad det andet punkt (f.eks. en anden træstamme).
- Fokuser på din vejrtrækning
- Indånding: Lad opmærksomheden følge “vejen op” roligt og afslappet.
- Udånding: Sænk tempoet og lad opmærksomheden glide ned så langsomt som muligt.
- Mærk, hvordan luften fylder dig, og slipper igen, mens du bevæger dig mellem de to punkter med din vejrtrækning og dit blik eller din indre visualisering.
- Langsomhed og nærvær
- Prøv at gøre både indåndingen og især udåndingen ekstra langsom.
- Hvis det hjælper, kan du lade øjnene følge linjen op og ned på de to punkter.
- Bliv ved, til du kan fornemme en beroligende rytme i dit åndedræt.
- Afslutning
- Vend langsomt tilbage til en mere neutral vejrtrækning.
- Læg mærke til, hvordan krop og sind føles mere fokuseret og afspændt.
- Husk, at du kan bruge denne øvelse hvor som helst. I naturen, i et rum eller endda på farten.
Tip: Næste gang du er ude, så prøv at gøre det samme på en gåtur. Ånd ind, mens du forestiller dig at “stige op” ad noget i dit synsfelt, og ånd ud, mens du “bevæger dig ned”. På den måde træner du dig selv i at bringe fokus tilbage til dit åndedræt og ro i dit nervesystem.
Øvelse 2
Åndedrætsøvelse med 3D-greb
- Placering af hænderne
- Find dine nederste ribben i begge sider ned mod taljen.
- Placér tommelfingrene bag ribbenene og de øvrige fingre foran, så du holder om din krop fra siden – ligesom et “gaffelgreb” (3D-greb).
- Føl efter bevægelsen
- Ret din opmærksomhed mod det område, hvor dine hænder rører kroppen.
- Mærk, hvordan fingrene og tommelfingrene skubbes let udad, når du ånder ind, og glider blidt indad, når du ånder ud.
- Rolige åndedrag
- Træk vejret i et roligt tempo – du behøver ikke forcere din ind- eller udånding.
- Læg mærke til, hvordan din overkrop udvider sig i diameter, når du ånder ind, og bliver mindre, når du ånder ud.
- Genskab den naturlige rytme
- Bliv ved i nogle åndedrag, mens du fokuserer på bevægelsen ved ribbenene.
- Tillad kroppen at falde til ro i den naturlige rytme af ind- og udånding.
- Virkning
- Denne enkle øvelse kan hjælpe med at stimulere vagusnerven og støtte kroppens naturlige måde at trække vejret på.
- Mærk, hvordan det giver en indre ro og en fornemmelse af sammenhæng mellem krop og sind.
Tip: Du kan udføre 3D-grebet stående, siddende eller liggende. Lad øvelsen minde dig om, at vejrtrækningen er et kraftfuldt værktøj til at regulere dit nervesystem og skabe ro.
[[end-element]]
Ved de gode bevægende rolige tre-dimensionelle åndedrag, præcist som vi er designet til at trække vejret som mennesker, stimulerer vi vagusnerven og skifter kroppens tilstand fra stress til ro og afslapning.
Ved at træne dig selv i at tage langsomme, dybe vejrtrækninger lange udåndinger i stressede situationer kan du ”tænde” for vagusnerven og hjælpe dig selv med at finde ro.
Kolde brusere og kuldeeksponering
En kort eksponering for iskoldt vand, eksempelvis blot at plaske koldt vand i ansigtet, kan aktivere vagusnerven og udløse din krops afslapningsrespons.
Kulde er en anden kraftfuld stimuli for vagusnerven. Hvis du pludselig udsætter kroppen for koldt vand, sker der noget interessant: Det aktiverer en refleks, der sænker hjerterytmen og sender blodet mod vitale organer (hjerne, hjerte, lunger) i et kort øjeblik.
Om du tager et koldt brusebad, plasker koldt vand i ansigtet eller er frisk og dypper dig i det kolde hav, fremmer det alt sammen en fysiologisk reaktion, som stimulerer vagusnerven og beroliger dit nervesystem. Mange oplever, at de føler sig mere afslappede og klarere i hovedet efter en kold skylning. Prøv det næste gang du hopper i badet.
Ud over den stressreducerende virkning har kuldeeksponering også en positiv effekt på fordøjelsen. Vagusnerven er med til at regulere vores mave-tarmsystem, og når den stimuleres af kulde, øges frigivelsen af fordøjelsesenzymer og tarmbevægelserne aktiveres.
Det vil sige, at en kold bruser potentielt ikke kun kan gøre dig mere vågen, men også kickstarte fordøjelsen og gavne din tarmflora. Du kan prøve at integrere kulde i din dagligdag ved med små mikrovaner såsom
- at afslutte dit varme brusebad med 30 sekunders koldt vand,
- at sprøjte koldt vand i ansigtet om morgenen
- at holde en kold pakning på dit ansigt/hals i et minut.
Start forsigtigt ud, da koldt vand kan være en kraftig stimuli. Selv kortvarige kolde chok kan aktivere vagusnerven og give en mærkbar følelse af ro efterfølgende.
Sang, nynnen og lydvibrationer
Når vi synger, nynner eller bare laver en lyd med vokal skaber vi beroligende vibrationer i vores hals. Det er en måske forbløffende, men enkel måde at stimulere vagusnerven på.
Vagusnerven er anatomisk forbundet til stemmebåndene og musklerne i halsen. Gennem sang, nynnen eller dybe lyde og vibrationer i halsen (f.eks. ved at brumme eller chante “Om”), stimulerer vi vagusnerven via dens forgreninger til strubeområdet.
Du har måske selv prøvet at synge i badet eller nynne en sang og mærket, hvordan en lethed efterfølgende. Det behøver ikke lyde pænt, for at det har en effekt.
Forskning peger på, at musik og sang kan sænke stressniveauet. De rytmiske lydvibrationer aktiverer vagusnerven, og kan dermed reducere frigivelsen af stresshormoner og dæmpe følelsen af angst.
Du behøver ikke at være et sangtalent for at få gavn af dette. Selv nynnen af en simpel melodi eller at brumme dybt i et par minutter kan hjælpe. Nogle vælger at praktisere chanting (gentagelse af mantraer eller lyde) som en form for meditation; klassiske eksempler er at sige “Om” eller andre mantraer i et roligt tempo.
Denne type vokal meditation kombinerer lydvibration, de effektive lange udåndinger og bevidst mindful fokus, og det kan være meget effektivt til at aktivere vagusnerven og skabe ro. Så næste gang du føler dig stresset, kan du overveje at sætte din yndlingssang på, synge med, nynne eller bare lave en blid brummelyd. Du vil opleve din vagusnerve takke dig for det.
Meditation
Meditation er kendt for sin beroligende indvirkning på nervesystemet, og en del af forklaringen er, at meditation aktiverer vagusnerven. Når du mediterer, især sammen med dybe åndedrag, skifter kroppen gradvist til en parasympatisk tilstand: Din puls falder, åndedrættet bliver roligere, og stresshormoner som kortisol dæmpes.
Det behøver ikke være timelange sessioner. Selv få minutters daglig mindfulness-meditation kan hjælpe dig med at regulere dit autonome nervesystem og bringe dig mere ro.
En effektiv, men simpel teknik er at fokusere på åndedrættet under meditation:
[[start-element]]
Øvelse
Sæt dig et stille sted, luk øjnene, og observer dit åndedræt uden at ændre det.
Kravl ind i kroppen med din opmærksomhed, og læg mærke til de små bevægelser, der bølger ind og ud i takt med dine åndedræt.
Du kan observere, hvordan du bliver større et sted, når du ånder ind, og hvordan du bliver mindre igen, når du ånder ud.
Hold fast i opmærksomheden og sansningen af denne rytme, uden at gøre noget andet end at blive ved den.
[[end-element]]
Pointen med meditation i denne sammenhæng er at berolige nervesystemet. Når tankemylder og stress får lov at falde til ro, får vagusnerven “overtaget” i nervesystemet, hvilket medfører lavere stressniveau, bedre koncentration og ofte en forbedring af humøret.
Læs meget mere om meditation her og få flere meditationsøvelser du kan implementere i din hverdag.
Yoga og mindful bevægelse
Yoga er en praksis, der forener fysiske stillinger, vejrtrækning og mental fokus, hvilket gør den ideel til at stimulere vagusnerven.
Under yoga udfører man langsomme, kontrollerede bevægelser samtidig med dybe, rolige åndedrag. Dette samspil aktiverer det parasympatiske nervesystem, ro-systemet og hjælper med at genoprette balancen i kroppen.
Faktisk viser undersøgelser, at blid motion som yoga kan nulstille hjerte- og åndedrætsmønstre, så puls og vejrtrækning generelt falder til et roligere niveau. Du lærer langsomt din krop at trække vejret langsommere.
Mange yogastillinger (asanas) samt forskellige bevægelser og stimulering af bindevævet (fascia) stimulerer også vagusnerven indirekte gennem stræk af hals, bryst og core-regionen, hvor nerven passerer.
En vigtig del af yogaens effekt ligger i åndedrættet. Man taler om “pranayama”, som er yogiske åndedrætsøvelser, hvor man bevidst kontrollerer ind- og udånding.
Hvis du sørger for at fokusere på dyb 3-dimensionel vejrtrækning under din yogapraksis, forstærker du den vagusstimulerende virkning. For eksempel kan et par minutters hvile i den såkaldte ”Child´s Pose” (Barnestilling, Balasana), hvor du forlænger dine udåndinger, berolige dit nervesystem markant.
Ud over de akutte virkninger på afslapning kan regelmæssig yoga og anden mindful bevægelse over tid øge din vagus funktion mere generelt.
Har du aldrig prøvet yoga før, kan det måske være svært at vide, hvor man skal starte. Vi har samlet enkle og simple yogaøvelser du let kan forsøge dig med derhjemme.
Afsluttende bemærkninger
Vagusnerven er en nøglespiller i vores indre velbefindende.
Ved bevidst at stimulere vagusnerven gennem øvelser som vejrtrækning, kuldeeksponering, sang, meditation og yoga kan vi hjælpe vores krop med at skifte fra stress til afslapning, forbedre fordøjelsen, dæmpe skadelige inflammationer og styrke vores mentale overskud.
Det er teknikker der er enkle at udføre og de kræver ingen medicin eller udstyr. Blot din egen indsats og lidt tid hver dag.
Nøglen er nemlig konsistens: ved at gøre disse øvelser til en del af din daglige rutine kan du gradvist opbygge en sund vagustone og høste de mange sundhedsmæssige fordele.
Men start i det små. Prøv dig frem med de metoder der føles bedst for dig, og mærk hvordan aktivering af “den vandrende nerve” kan hjælpe dig til en roligere, sundere og mere balanceret tilværelse.
Ofte stillede spørgsmål
Oplev vores konstellation af platforme
Udforsk vores fire platforme for velvære – fra online træning og retreats til behandlinger og personlig udvikling.












Sammen udgør disse platforme et komplet økosystem for heling, udvikling og bæredygtig velvære – uanset om du søger personlig forandring eller ønsker at støtte andre på deres rejse.

Forstå de 4 stresstyper
Stress kommer sjældent fra ét sted – her arbejder vi med fire typer smerte, der hjælper os med at forstå årsagen bag. Læs mere her