Balanceøvelser - nøglen til at opnå fysisk og mental stabilitet

Hvornår har du sidst lagt mærke til din balance? Ofte lægger vi ikke mærke til den, før den svigter. Det øjeblik, hvor vi mister fodfæstet, snubler eller vakler, minder os om, hvor vigtig en evne det er at kunne holde balancen. Og her taler vi ikke bare om fysisk stabilitet, men også om noget dybere: fornemmelsen af at være hjemme i sin egen krop.

Skrevet af
Martin Bonde Mogensen
B:A:M Kropsterapeut
Har udført mere end 30.000 behandlinger siden 1997. Har arbejdet tæt sammen med læger, psykologer, fysioterapeuter, osteopater og mange andre faggrupper. Det gør jeg altid har været nysgerrig på at se og anskue kroppen som en helhed. Jeg mener man er nød til at se kroppen som 4 tandhjul der sidder sammen.
Læs mere om
Martin Bonde Mogensen

Hvorfor træne balance?

Træning af balance handler ikke kun om at kunne stå på ét ben. Det handler om at skabe et mere stabilt fundament både fysisk og mentalt. Balanceevnen er nemlig et samspil mellem muskler, led, syn, sanser og hjernen. Når du arbejder med balance, skærper du hele kroppens evne til at koordinere, reagere og tilpasse sig. Du træner din evne til at bevæge dig trygt og sikkert gennem hverdagen. 

Det betyder både bedre præstationer i sport og bevægelse, men også større sikkerhed i dagligdagen. For mange ældre kan balancetræning være forskellen på at falde eller ikke falde. For yngre kan det være et værktøj til at undgå skader, forbedre teknik og skabe en mere afbalanceret styrke.

Men uanset alder eller niveau, så vil træning af din balance give dig noget helt essentielt: fornemmelsen af at stå stærkt. På benene, i kroppen og måske også i livet.

Fordelene ved balanceøvelser

  • Forbedrer stabilitet, koordination og kropsbevidsthed
  • Forebygger fald og skader
  • Styrker de små, stabiliserende muskler omkring led og rygsøjle
  • Aktiverer coremuskulaturen og forbedrer kropsholdning
  • Skaber kontakt mellem krop og nervesystem – og giver ro og fokus

Skånsom og rehabiliterende træning

En stor styrke ved balanceøvelser er, at de er så skånsomme. De kan laves uden vægte, på et lille område og med stor variation. Derfor er balancetræning ideel som en nænsom, men effektiv del af rehabilitering eksempelvis efter skader i ankler, knæ eller hofte.

Samtidig er det en fantastisk træningsform for begyndere, ældre og personer med nedsat bevægelighed. Øvelserne kan tilpasses i intensitet, og selv små forbedringer mærkes tydeligt i hverdagen. 

Du behøver ikke hoppe, løbe eller løfte tungt. Du skal bare være til stede og arbejde med kroppen i nuet.

De bedste balanceøvelser og hvordan du bruger dem

Her får du et udvalg af mine simple, men yderst effektive balanceøvelser, du kan lave hjemme, i træningscenteret eller udenfor.

1. Stå på ét ben

Det lyder simpelt, men det virker. 

Stå med vægten på det ene ben og find balancen. Hold i 20-60 sekunder og skift side. Du kan gøre det sværere ved at lukke øjnene, bevæge armene eller stå på et blødt underlag som en pude eller en balancepude.

2. Tåhævninger på ét ben

Stå på ét ben og løft dig op på tå. Sænk langsomt ned igen. Øvelsen styrker underbenet, aktiverer ankelleddet og udfordrer balancen. Evt lav den op en væg så du kan støtte med hånden hvis du mister balancen. 

3. Gå i line

Gå fremad med hæl mod tå i hvert skridt, som om du gik på en line. Hold blikket fremad og lad armene balancere kroppen. En fantastisk øvelse for gangstabilitet og kropskontrol.

4. Bird dog

Stå på alle fire. Stræk så modsatte arm og ben ud i en lang linje. Hold spændet og vend tilbage. Øvelsen træner ikke kun balance, men også core og koordination.

5. Siddebalance på en bold

Sæt dig på en træningsbold og løft det ene ben. Hold balancen uden at spænde i skuldrene. Du kan variere med rotation, armbevægelser eller lukkede øjne.

Balance som helkropstræning

Mange tror, at balanceøvelser kun handler om ben og ankler, men i virkeligheden er det hele kroppens samspil, der er på arbejde. 

For at holde balancen skal både fødder, hofter, core, ryg og skuldre arbejde sammen. Det betyder, at du aktiverer langt flere muskler end i mange traditionelle styrkeøvelser, og samtidig træner du din evne til at justere, reagere og rette op.

Du får altså ikke kun bedre balance, men også bedre kropskontrol, kropsbevidsthed og styrke i de små, stabiliserende lag, som ofte overses i klassisk styrketræning.

Balance i bevægelse 

Når du er blevet fortrolig med statiske balanceøvelser, kan du udfordre dig selv med bevægelse i form af dynamiske øvelser:

  • Gå i udstrakte lunges hen over stuegulvet
  • Hop fra side til side og land kontrolleret
  • Stå på et ben og kast en bold mod en væg
  • Lav knæløft og stræk armene mod loftet på ét ben

Disse øvelser forbedrer din evne til at holde balancen i bevægelse. Det er præcis det, du har brug for i sport, leg og hverdagsaktivitet.

Sådan sammensætter du et program med balanceøvelser

Et godt balanceprogram kan være så kort som 5-10  minutter og stadig have stor effekt. Her er et simpelt forslag, du kan lave 2-3 gange om ugen:

Basisprogram for bedre balance:

  • Stå på ét ben – 2 x 30 sekunder pr. side
  • Bird dog – 3 x 8 pr. side
  • Gå i line – 2 runder frem og tilbage
  • Tåhævninger på ét ben – 2 x 10 pr. side
  • Sit på bold med løftet ben – 2 x 30 sekunder pr. ben

Vil du øge intensiteten, kan du gøre øvelserne sværere ved at lukke øjnene, stå på ustabilt underlag eller kombinere dem med let vægt.

Træning, der smitter af på hverdagen

Det smukke ved træning af balance er, at du hurtigt mærker effekten. Ikke nødvendigvis i form af ømme muskler, men i form af mere kontrol, mere ro, og en følelse af at være mere samlet i dig selv. 

Du står stærkere, bevæger dig lettere og reagerer hurtigere. Det smitter af på alt, fra at gå på trapper til at bære indkøbsposer eller lege med dine børn.

Balance er noget, vi opbygger med tålmodighed. Det er finmotorik for hele kroppen. Og det kræver ikke meget, men det kræver din opmærksomhed, vilje og nærvær.

Når du står stærkt, bevæger du dig frit

Balanceøvelser er ikke kun for dem, der har været skadet, eller dem, der vil undgå at falde. De er for alle os, der ønsker en krop, der fungerer, samarbejder og giver os frihed i bevægelsen. Det er en blid styrke, men det er styrke, der varer ved.

Så giv dig selv den gave, det er at træne din balance. Ikke kun for stabilitetens skyld, men for alt det, den åbner op for: tryghed i kroppen, frihed i bevægelsen og ro i sindet.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er balanceøvelser?
Balanceøvelser er træning, der styrker din evne til at holde balancen, både i hvile og bevægelse. Øvelserne aktiverer muskler, led, sanser og nervesystem og skaber stabilitet og kropskontrol. De kan være helt enkle, som at stå på ét ben eller mere udfordrende med bevægelse eller redskaber.
Hvorfor er det vigtigt at træne balancen?
God balance forebygger fald, skader og overbelastning. Den forbedrer din kropsbevidsthed og gør dig mere sikker i din bevægelse, både i hverdagen og under træning. Særligt med alderen eller efter skade er balancetræning en vigtig nøgle til at bevare frihed og tryghed i kroppen.
Hvem har gavn af balanceøvelser?
Alle uanset alder, form eller erfaring. Balanceøvelser er relevante for: – Ældre, der vil forebygge fald – Motionister, der vil forbedre teknik og stabilitet – Genoptræning efter skade eller operation – Alle, der vil styrke core og kropskontakt
Vis

Forstå de 4 stresstyper

Stress kommer sjældent fra ét sted – her arbejder vi med fire typer smerte, der hjælper os med at forstå årsagen bag. Læs mere her

Vil du blive klogere på Kroppens sprog?

Kroppen taler hele tiden – med sit eget stille sprog. Og du er allerede begyndt at lære det. Du har åbnet døren på klem. Nu inviterer vi dig til at gå længere ind.
Lær mere om Masterclass